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YES, THEY DID IT AGAIN!
During their 2019 Regular Session, the Kentucky General Assembly 
made changes to Kentucky's sales tax laws as they apply to nonprofit 
organizations, but these changes are designed to help the nonprofit 
community. The Department of Revenue has not had the opportunity 
to issue much guidance about how the law will be applied. Thus, the 
questions and answers set forth below should be viewed as guidelines. 
Dean Dorton cannot guarantee the Department of Revenue will agree 
with the answers provided.

INTRODUCTION TO THE 2019 CHANGES
The 2019 changes exempt from sales tax sales of admissions and 
fundraising event sales by nonprofit organizations, with the exception 
of fundraising sales that are in competition with for-profit retailers (for 
example, sales by thrift stores). Please note there was no change in the 
law in 2018 or 2019 for public and private elementary and secondary 
schools.

TO WHOM DOES THE NEW LAW APPLY?
Q: The law applies to "nonprofit organizations." How is "nonprofit 
organization" defined?

A: "Nonprofit organization" is broadly defined to include:
•	 Educational, charitable, and religious organizations 

exempt from income tax pursuant to Section 501(c)(3) 
of the Internal Revenue Code;

•	 Nonprofit civic and other nonprofit organizations; and 
•	 Governmental organizations

Q: We know what constitutes a 501(c)(3) and a governmental 
organization, but what is a "nonprofit civic or other nonprofit 
organization?"

A: There is no definition of "nonprofit civic or other nonprofit 
organization" in the law (old or new). But, there are numerous 
"nonprofit" entities that are exempt from income tax under 
Section 501(c) of the Internal Revenue Code, but not under 
subsection (3). Examples of other 501(c) organizations include:

•	 Civic leagues – 501(c)(4)
•	 Business leagues/chambers of commerce – 501(c)(6)
•	 Social and recreational clubs (think country clubs) – 501(c)(7)
•	 Fraternities and sororities – 501(c)(8)

These appear to be the types of entities contemplated by 
the legislature's use of "nonprofit civic or other nonprofit 
organization." Let's use "501(c)(others)" as shorthand for this 
group.

WHAT IS EXEMPT FROM SALES TAX?
The new law exempts:

•	 Sales of "admissions," and
•	 "Fundraising event sales," but not
•	 "Sales related to the operation of a retail business...or any 

ongoing operations in competition with for-profit retailers"
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WHAT ARE "ADMISSIONS?"
This question takes us back to 2018 when the General Assembly took 
a very broad approach to defining "admissions."

"Admissions" means the fees paid for: 
1.	The right of entrance to a display, program, sporting event, 

music concert, performance, play, show, movie, exhibit, fair, or 
other entertainment or amusement event or venue; and 

2.	The privilege of using facilities or participating in an event 
activity, including but not limited to: 

a.	 Bowling centers; 
b.	 Skating rinks; 
c.	 Health spas; 
d.	 Swimming pools; 
e.	 Tennis courts; 
f.	 Weight training facilities; 
g.	 Fitness and recreational sports centers; and 
h.	 Golf courses, both public and private; 

regardless of whether the fee paid is per use or in any other 
form, including but not limited to an initiation fee, monthly fee, 
membership fee, or combination thereof. 

"Admissions" does not include: 
1.	 Any fee paid to enter or participate in a fishing tournament; or
2.	 Any fee paid for the use of a boat ramp for the purpose of 

allowing boats to be launched into or hauled out from the 
water

Thus, if a 501(c)(3), 501(c)(other), or governmental entity sells tickets to 
or charges a fee for "admission" to any of the listed places, events, or 
activities, that sale or charge is EXEMPT from sales tax. The admission 
is not taxable.

Q: What if a tennis facility or golf course is open to the public but 
owned by a private individual or company—is that "admission" 
taxable?

A: Yes, that admission is taxable because the tennis facility 
or golf course admission is not being sold by a 501(c)(3),  
501(c)(other), or governmental entity.

Q: Is admission to a golf course, swimming pool, or tennis courts 
owned by a local government taxable?

A: No, because this admission is being sold by a governmental 
entity.

Q: Are admissions to theatres or museums operated by nonprofits 
taxable? 

A: No, because this admission is being sold by a nonprofit 
organization.

Q: Are annual memberships to museums and theatres taxable?
A: No, provided the seller is a nonprofit organization or 
governmental entity.

Q: Are membership fees that include access to a museum, sporting 
event, gym, golf course, swimming pool, etc., taxable?

A: No, provided the seller is a nonprofit organization or 
governmental entity.

Q: Are memberships to "friends of" organizations taxable?
A: No, provided the seller is a nonprofit organization or 
governmental entity.



WHAT ARE "FUNDRAISING EVENT SALES?"
The new law doesn't provide a definition of "fundraising event sales." 
Instead, the law tells us what is not a fundraising event sale. The law 
states:"Fundraising event sales" does not include sales related to the 
operation of a retail business, including but not limited to thrift stores, 
bookstores, surplus property auctions, recycle and reuse stores, or 
any ongoing operations in competition with for-profit retailers."

In part, this definition is not hard for us to understand. The examples 
provided cause us to think of enterprises such as thrift shops run by 
Goodwill and the Salvation Army or surplus sales by educational 
institutions or governmental entities. But, what does "any ongoing 
operations in competition with for-profit retailers" mean? Let's come 
back to this after some questions and answers about fundraising, 
generally.

Q: Are tickets for fundraising events taxable?	 A: No!

Q: Are sponsorships with tickets or admissions taxable? A: No!

Q: Do I have to keep billing the sponsorship and the tickets 
separately?

A: No.

Q: Are items sold at live or silent auctions taxable? A: No.

Q: Are raffles taxable? A: No.

Q: Are registration fees for a charitable run, walk, or golf 
tournament taxable?

A: No.

Q: Are clothes sold by a nonprofit thrift store taxable? A: Yes.

Q: Are bingo cards taxable? A: No.

Q: Are pull-tabs taxable? A: No.

Q: Are entry fees, sponsorships, hole sponsors, or mulligans 
for a golf tournament hosted by a 501(c)(3) taxable?

A: No.

WHAT DOES "ANY ONGOING OPERATIONS IN  
COMPETITION WITH FOR-PROFIT RETAILERS" MEAN?
This can be a difficult determination, but the examples below, 
with answers provided by the Department of Revenue, offer some 
guidance.

Q: Are sales by a nonprofit café, the proceeds of which are used to 
support the café, taxable?

A: Yes.

Q: Is the sale of used goods at a church rummage sale taxable?
A: No, unless the rummage sale is operated out of a thrift store 
retail location run by the church.

Q: Are sales of T-shirts or other logo items purchased and used by 
volunteers of an organization taxable?

A: No, as long as the T-shirts or other logo items are not part of 
the inventory of a retail store operated by the nonprofit.

Q: If a "friends of the library" nonprofit sells used books, are the book 
sales taxable? 

A: The book sales are taxable if the "friends of" organization 
continually offers books for sale, either through a brick and 
mortar location or online, using a platform such as Amazon.com. 
If the book sales are for fundraising, and the sales are offered 
on a periodic basis (for example, annually or semi-annually), the 
sales would be exempt.

WHAT ABOUT TAXES ALREADY COLLECTED AND 
REMITTED?
There are no refunds for sales prior to March 26, 2019. The monies 
already collected and remitted stay with the state treasury.

WHAT ABOUT TAXES ALREADY COLLECTED,  
BUT NOT YET REMITTED?
If you have funds you have already collected, but not remitted, the 
monies must be sent in with your next regularly scheduled sales tax 
return.

WHAT ABOUT INVOICES FOR AN EVENT  
THAT OCCURRED PRIOR TO MARCH 26, 2019?
Sales tax should be collected and remitted in either of the following 
instances: invoices that have been sent but not paid, or invoices that 
have not yet been sent if the event was prior to March 26, 2019.

DO I HAVE TO CONTINUE TO FILE SALES TAX RETURNS?
The Department of Revenue has provided the following guidance 
about closing your sales tax account:

Sales of admissions by nonprofits prior to the effective date of 
HB 354 on March 26, 2019 are taxable, and the tax collected on 
these transactions should be remitted by the organization when 
they file their regularly scheduled sales tax return. In many cases, 
nonprofit sellers file returns on a quarterly basis. For example, 
their January through March 2019 return will be due by Monday, 
April 22. 

Any of these organizations whose only sales activities are no 
longer taxable (admissions or fundraising event sales) should 
cancel their sales tax account numbers effective at the end of 
March. When filing the final return for the March ending period, 
the organizations should include a request for the Department to 
accept the return as the final report and to close out the account. 
Filers that submit returns by paper may include the cancellation 
request with their returns. Those filing electronically should 
submit a request in writing to the address below or by email to  
KRC.WEBResponseSalesTax@ky.gov. In fact, paper or electronic 
filers may submit their cancellation request by email if preferred.

Kentucky Department of Revenue
Division of Sales and Use Tax
Station 67
P.O. Box 181
Frankfort, KY 40602-0181

Organizations should make sure all sales tax on admissions or 
fundraising event sales held before March 26, 2019 has been collected 
and remitted to the Department of Revenue prior to requesting 
cancellation of their sales tax account.
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